18 Aralık 2009 Cuma

18.Aralık.2009 - Cuma

İki Çarpı İki

İki saat on dakika boyunca oradan oraya koşuşturan gözlerinize sunduğunuz bir tiyatro ziyafetidir. Gözleriniz koşuşturuyor diyorum çünkü; iki ayrı kişilik arasında o kadar rahat geçişler yapıyor ki oyuncular, bunu izlemek adına gözlerinizle koşuşturmak zorunda kalıyorsunuz. Ziyafet diyorum çünkü; gerek Seray Gözler YENİAY'ın gerekse Adnan BİRİCİK'in kaliteli oyunculuklarıyla ortaya çıkardıkları şeyin adı bu.

Oyunun yazarı olan Behiç AK'ın hakkını yememek gerek; ancak oyun konu olarak aslında bilindik bir konu : kadın-erkek ilişkisi üzerine bir öykünme; yani tarihin en eski konularından biri işte. Evliliklerde bile birbirine üstünlük kurma gayreti içerisinde olan biz zavallılara tuttukları ayna bu oyun.

Oyun boyunca sahnede iki ayrı çift olmak üzere dört karakter var. Birinci çift baskın kadın pasif erkek ikilisi iken ikinci çift baskın erkek pasif kadından oluşuyor. İşi bu noktada ilginçleştiren sahne dışına çıkmadan bu dört ayrı karakteri iki kişinin canlandırması, geçişler öylesine seri bir halde yapılıyor ki böylesi bir rol gerçekten yetenek isteyen bir oyunculuk örneği oluşturuyor.

Sadece bir omuz hareketiyle, bacak bacak üstüne atmakla, kaş kaldırmakla ve ses tonunu değiştirmekle yapılsa işi kolay diyeceğim; ancak öylesine oynuyor ki iki oyuncu da bedenlerinin ve ruhlarının tamamını sahne üzerine hapsetmişler sanki.

Diyaloglar içinde Behiç AK öylesi bir giydirmiş ki reklamcılara, reklam yazarlarına, sormayın gitsin. Bir reklamcı seyretse oyunu savunma amaçlı olarak kesin oyunun bir yerlerine bin tane kulp takmaya çalışır.

Sadece küçücük bir süre için "mesaj kaygılı mı lan bu oyun yoksa?" demek üzereyken yakaladım kendimi, kısa bir andı, hemen geldi geçti.

İki gece önce seyrettim oyunu, aradan biraz zaman geçmesini bekliyorum ve o iki oyuncuyu tekrar seyretmek istiyor bu fakir gönlüm. Gerçekten güzel oynamışlar.

Hemen seyretmek isteyenler için istanbul devlet tiyatrosu taksim küçük sahnedeler bir on-onbeş gün kadar. Taksim Küçük Sahne'nin de Galatasaray Lisesinin yakınındaki Atlas Pasajı'nda olduğunu eklemek gerek.

Bilet fiyatı: Tam 6 TL, indirimli olarak da 4 TL.

Bırakalım artık şu televizyon dizilerini; sırf bu yüzden: seyrediniz seyrettiriniz.

Nevzat TEKİN
http://nevtek.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder